Groene Buffer van Mechelen Noord

Welkom op de site van onze actiegroep
Groene Buffer van Mechelen Noord.

De actiegroep heeft als doel om de Mechelaars te informeren over de plannen rond de ontwikkeling van de verschillende groene gebieden in Mechelen Noord.

Volg ook onze facebook pagina om op de hoogte te blijven van de laatste activiteiten.

De petitie tegen de bomenkap in Blauwensteen heeft intussen bijna 5000 handtekeningen. Je kan nog altijd tekenen! https://secure.avaaz.org/community_petitions/nl/stad_mechelen_stop_de_kaalkap_in_mechelennoord_voor_het_te_laat_is/

Als je in de buurt woont, dan kreeg je misschien onderstaande nieuwbrief in je bus. Op de achterkant vind je een poster die je aan je raam kan hangen. Je kan die nieuwsbrief en poster hieronder lezen, en ook downloaden.

In Kantvelde plannen Durabrik & Bostoen samen een aantal projectontwikkelingen. Volgens de laatste communicatie betreft het 225 wooneenheden in een combinatie van woningen en appartementen. Naast de wooneenheden spreekt men ook over vrije beroepen en horeca. Begin 2023 zou er een communicatie masterplan komen door TM Kantvelde. Het gebied Kantvelde ligt tussen de N16, de woonbuurten Schorsvelden en Galgenberg/ Oude Antwerpsebaan. De site is ongeveer 7 ha groot. In 2018 kwamen er al 11 woningen en 3 appartementen bij in de B. Serroenstraat.

De plannen voor ontwikkelingen in Kantvelde zijn niet nieuw, en kunnen al vanaf de eerste dag op weerstand rekenen van de buurtbewoners. De laatste jaren worden de bewoners van Mechelen Noord overstelpt door nieuwe plannen. In geen tijd verloren we 16ha groene ruimte voor het Shoppingcenter Malinas. Tussen Malinas en het Rode Kruisplein worden nog meer ontwikkelingen gepland. Aan de overkant verdwijnt ook in het industriegebied Noord III het grootste deel van het groen door de bouw van nieuwe industrie en een verbindingsweg naar het shoppingcenter Malinas.
Op langere termijn zou er 30ha groen verdwijnen van het Witte Kinderbos op de middenstrook van de E19.
De limiet is bereikt. Vanaf nu gaan we opkomen voor elk stukje natuur. Met honderden buurtbewoners die rekenen op de natuur in Kantvelde wordt dit een belangrijk actiepunt. Hopelijk kunnen we binnenkort de nodige gesprekken voeren met de promoteren en het stadsbestuur zodat ze volledig kunnen afzien van hun verdere bouwplannen in Kantvelde.