Waarom?

De bevolking van Mechelen neemt steeds toe, en evolueert naar 100.000 inwoners. Elke stad heeft behoefte aan een bepaald volume zwemwater per inwoner.

In 2015 maakt Plopsa bekend dat ze graag een waterpretpark willen zetten in de buurt van het Vrijbroekpark.

Het zwembad van Geerdegemvaart kreeg begin 2017 nog renovaties gepland. In maart 2017 is er een markbevraging vanuit AGB Sport Actief Mechelen met als doel partner vinden om zwemwater te creëren waar alle zwemactiviteiten van het huidige zwembad in plaats kunnen vinden.

In september 2017 wordt bekend gemaakt dat Plopsa als de beste partij uit de marktbevraging komt. (uit 4 kandidaten)

Einde 2017 wordt bekendgemaakt dat de renovaties voor het zwembad Geerdegemvaart te duur zijn en dat het moet sluiten. De jaarlijkse kosten aan het zwembad bedragen 700.000 euro. De stad beslist in 2017 om gedurende 29 jaar 1.100.000 euro te betalen aan Plopsa zodat zij ook een normaal zwembad kunnen voorzien voor de inwoners van Mechelen, naast het waterpretpark.

De eerste gesprekken met Plopsa zijn bekend gemaakt in 2015.

De Nekkerpool is een Provinciaal zwembad en krijgt geen steun van de stad.
Het zwembad in Hofstade sluit al begin 2019. De zwemmers uit Zemst moeten ook uitwijken naar Mechelen.

Er lijkt dus een acuut tekort aan zwembadwater te zijn in Mechelen en omstreken, maar…
Het zwembad van Geerdegemvaart zou wel open blijven tot minstens 6 maanden na de opening van Plopsa. (ongeacht de bouwtijd?)
Het zwembad Nekkerpool, waar verschillende Mechelse scholen gaan zwemmen , krijgt 300.000 zwemmers per jaar.

In oktober 2022 maakte Sport Vlaanderen bekend dat er in Hofstade, op 3 kilometer van het geplande Plopsaqua, een nieuw zwemcomplex wordt gebouwd, voor sport- en schoolzwemmers.