Het bos als muze. Een open brief aan Frans De Wachter van Cultuurraad Mechelen.


Beste Frans De Wachter,

Sinds meer dan een half jaar werken we aan een campagne om het Zennebeemdenbos in het Zuiden van Mechelen te redden van de kettingzagen, omdat men er een waterpretpark wil zetten. Als kunstenaar gebruik ik daarvoor de middelen en ervaringen die ik in de loop van de jaren heb verzameld. Motivatie en inspiratie hebben vaak een heel vruchtbare wisselwerking, en op die manier is het Zennebeemdenbos mijn muze geworden de laatste jaren. Als voorzitter van de cultuurraad in Mechelen moet u dat fenomeen zeker kennen van andere kunstenaars.

Onlangs heb ik een nieuw project gelanceerd voor ons bos, waarbij ik vraag aan ouders en kinderen om tekeningen en teksten op te sturen, zodat we een tentoonstelling kunnen maken voor en in het bos. Toen ik uw medewerking vroeg via de facebookgroep van Cultuurraad Mechelen, was uw eerste reactie om prompt mijn lidmaatschap te verwijderen, zonder extra uitleg. U kan begrijpen dat dat mij verbaast, zeker omdat we kinderen oproepen om hun werk en hun meningen te tonen aan de wereld.

 

Ik heb u om meer uitleg gevraagd en dit was uw reactie:

De groep Cultuurraad is een positief forum over cultuur en is geen plaats voor politieke acties à la Plopsa e.a. Die niets met cultuur te maken hebben. Daar zijn andere fora voor.”

Ik moet u verrast hebben met mijn vraag, want dat kan niet het doordachte antwoord zijn van een man met zo’n lange staat van dienst in de culturele wereld. Met dit project willen we de vrije natuur redden in het Zuiden van Mechelen, zodat onze kinderen in het bos kunnen spelen, en zodat de wilde dieren nog een plaats hebben in onze stad. Cultuur moet de wereld redden, Mr. De Wachter. Het moet niet altijd positief zijn, zoals u stelt. Vaak is het confronterend.

Intussen lopen de inzendingen al binnen.
Cultuur vindt altijd z’n weg, Mr. De Wachter.

 

Met vriendelijke groeten,

Jan De Coster


Voor meer info over het project kan je een kijkje nemen op
http://www.groenebuffer.be/heyhans/

Als je je steentje wil bijdragen, kan je een tekening, gedicht of brief maken, en doorsturen naar hans@groenebuffer.be. Je werkt wordt dan een deel van een speciale tentoonstelling voor Hans Bourlon, de eigenaar van Studio100, die graag vertelt dat hij een liefhebber is van de natuur.

 

Geef een reactie