Derde openbaar onderzoek tot 17 januari 2024

Het is winter in het Zennebeemden bos! Maar vandaag schijnt de zon. De feestdagen komen eraan. Er is toch niks zo gezellig als een wandeling in het bos, gevolgd door een warme chocomelk.

Om het extra gezellig te maken besloten Plopsa en stad Mechelen om tijdens de eindejaarsfeesten ook nog eens het 3de openbaar onderzoek te starten naar het waterpretpark hier in het Zennebeemden bos.

Maar dat moet de feestvreugde niet temperen. Het plan dat ze indienen is nagenoeg hetzelfde als de vorige 2, en die werden ook telkens van tafel geveegd. Er is nog altijd de parkeertoren voor 1100 wagens hier in het bos, er zijn nog altijd de gasstookketels van 3900 kW die het hele complex binnen en buiten moeten verwarmen. Dat zijn al 2 ijzersterke argumenten om de vergunning af te keuren, maar speciaal voor Kerstmis plaatsten Plopsa en Stad Mechelen nog een kers op de taart.

Ze deden namelijk een voorstudie om de impact van de stikstofuitstoot te voorspellen. En in die studie tonen ze heel duidelijk dat er stikstofneerslag verwacht wordt in een groot deel van het Zennebeemden natuurgebied en ook in de omliggende woonwijk.

Daarmee schieten ze zichzelf los in de voet. We hebben er het raden naar waarom Plopsa het eigen dossier op die manier zou saboteren. We hebben in het verleden al vaak gemerkt dat Plopsa sterk overschat wordt, maar ik denk dat het nog altijd veiliger is om ze te overschatten. Maar het ziet er dus wel goed uit voor het bos.

We weten intussen ook waarom Plopsa sinds juni al 2 keer uitstel kreeg omdat het dossier onvolledig was. Je weet misschien nog dat we naar die reden gevraagd hadden via openbaarheid van bestuur, en we kregen antwoord dat het dossier te gevoelig was voor dat soort openbaarheid. De reden was dus telkens dat Plopsa onvolledige informatie gaf over de bomen die ze zouden kappen, en de manier waarop ze zouden compenseren. Dat komt dus niet echt als een verrassing hé.

We kregen al 565 bezwaarschriften binnen over de afgelopen maanden, en die zijn we nu allemaal aan het insturen. Het openbaar onderzoek loopt tot 17 januari 2024.

Als je intussen het dossier helemaal wil uitpluizen, dan surf je naar

https://omgevingsloketinzage.omgeving.vlaanderen.be/2022118549

Je kan ook nog altijd bezwaren insturen:

https://www.groenebuffer.be/bezwaarformulier/

Geef een reactie