Bedrijven waarschuwen voor gevolgen files: “Spits dramatisch”

Bedrijven waarschuwen voor gevolgen files: "Spits dramatisch"

artikel van Sven Van Haezendonck

Ondernemers met een vestiging op een van de Mechelse bedrijventerreinen maken zich zorgen over de mobiliteit. Ze waarschuwen voor de gevolgen van files. Dat blijkt uit een memorandum dat vertegenwoordigers van vzw Industrie Mechelen-Noord en Bedrijven Mechelen-Zuid hebben overhandigd aan burgemeester Bart Somers (Vld-Groen-m+).

“Wij waarderen de inspanningen die het stadsbestuur al vele jaren realiseert ter ondersteuning van ons bedrijfsleven, maar er ligt nog werk op de plank”, zegt Stefaan Van Thielen, voorzitter van Industrie Mechelen-Noord. De uitdagingen en verwachtingen voor de bestuursperiode 2019-2024 hebben de vertegenwoordigers van meer dan 300 bedrijven gebundeld in een memorandum. Dat is niet alleen overgemaakt aan het stadsbestuur, maar ook aan de politiezone. “Dit initiatief geldt als een uitnodiging voor een goede samenwerking en om de dialoog met de nieuwe bestuursploeg al op gang te brengen op de meest open en constructieve manier.”

In eerste instantie wensen de bedrijven intensiever en sneller betrokken te worden bij beslissingen die impact hebben op hun activiteiten. Zo stellen ze voor om enkele keren per jaar een rondgang te maken met de bevoegde schepen en kleine problemen op korte termijn aan te pakken.

“Komst Plopsaqua maakt maatregelen dringend”

Het belangrijkste aandachtspunt is mobiliteit. “Het bereiken en verlaten van het bedrijventerrein langs de drie toegangswegen in Mechelen-Noord tijdens de spitsuren is dramatisch”, klinkt het. De vertegenwoordigers waarschuwen zelfs voor het afremmen van verdere groei.

In Mechelen-Zuid wordt gewezen op de rotonde aan Technopolis, die vooral tijdens de spits een vlotte circulatie belemmert. “De komst van het zwembad van Plopsaqua maakt de nodige maatregelen hier dwingend en dringend”, luidt het. In het Raghenopark vereist de nu al moeizame ontsluiting via de Leuvensesteenweg bijzondere aandacht. Het bedrijfsleven ijvert ervoor om samen met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) naar oplossingen te zoeken. Voorts ziet het mogelijke verbeteringen in het ontlasten van bepaalde knelpunten op piekmomenten.

De ondernemers vragen ook veiligere fiets- en voetpaden die vandaag “op sommige stukken zelfs gevaarlijk is”, een degelijk uitgewerkt busnet en een oplossing voor de vrachtwagen- en parkeerproblematiek. Tot slot is er de wens voor een beter en duurzamer groenbeheer om de uitstraling en beleving van de bedrijventerreinen te vergroten.

Somers: “Heel interessant werkstuk”

Burgemeester Bart Somers (Vld-Groen-m+) neemt het memorandum mee. “Ik vind het een heel interessant werkstuk. Het is fantastisch dat ondernemers zo constructief meedenken over de toekomst van onze stad”, reageert hij. De burgemeester vindt dat het bedrijfsleven mobiliteit terecht aanstipt als een knelpunt. “Het is een van de belangrijkste uitdagingen voor de komende bestuursperiode. We hebben afgesproken dat we begin volgend jaar samenzitten met de nieuwe schepenen van economie, Mobiliteit en Openbare Werken”, zegt Somers nog.

Bron:
https://www.gva.be/cnt/dmf20181108_03924952/bedrijven-waarschuwen-voor-gevolgen-files-spits-dramatisch

Geef een reactie